isveren yükümlülüğü

İşveren Yükümlülüğü – İş Sağlığı ve Kanunu

işveren yükümlülüğü iş sağlığı ve güvenliği alanında ÇSGB tarafından 2012 yılında yayınlanan 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunun 4ncü maddesinde geçer ve işvereni İSG alanında her türlü tedbiri almakla mükellef kılar.

(1) İşveren, çalışanların işle ilgili sağlık ve güvenliğini sağlamakla yükümlü olup bu çerçevede; a) Mesleki risklerin önlenmesi, eğitim ve bilgi verilmesi dâhil her türlü tedbirin alınması, organizasyonun yapılması, gerekli araç ve gereçlerin sağlanması, sağlık ve güvenlik tedbirlerinin değişen şartlara uygun hale getirilmesi ve mevcut durumun iyileştirilmesi için çalışmalar yapar. b) İşyerinde alınan iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerine uyulup uyulmadığını izler, denetler ve uygunsuzlukların giderilmesini sağlar. c) Risk değerlendirmesi yapar veya yaptırır. ç) Çalışana görev verirken, çalışanın sağlık ve güvenlik yönünden işe uygunluğunu göz önüne alır. d) Yeterli bilgi ve talimat verilenler dışındaki çalışanların hayati ve özel tehlike bulunan yerlere girmemesi için gerekli tedbirleri alır. (2) İşyeri dışındaki uzman kişi ve kuruluşlardan hizmet alınması, işverenin sorumluluklarını ortadan kaldırmaz. (3) Çalışanların iş sağlığı ve güvenliği alanındaki yükümlülükleri, işverenin sorumluluklarını etkilemez. (4) İşveren, iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerinin maliyetini çalışanlara yansıtamaz. 6331 sayılı İSG Kanunu Madde 4

Editör Notu:

Çalışanların işle ilgili sağlık ve güvenliğini sağlamakla İŞVEREN yükümlüdür. Birincil sorumlu işverendir! İşveren, çalışanların maruz kalabileceği mesleki riskleri önlemek için her türlü tedbiri almalıdır.

Bu kapsamda kanun ve buna bağlı çıkan yönetmeliklerde belirtilen işin risk değerlendirmesi, işe giriş muayeneleri, çalışanlara eğitim ve bilgi verilmesi, işyerinde gerekli organizasyonun yapılması, araç ve gereçlerin sağlanması, değişen şartlara uygun olarak sağlık ve güvenlik tedbirlerinin güncellenmesi ve mevcut durumun sürekli iyileştirilmesi için çalışmalar işveren tarafından yerine getirilmelidir.

Bunların hepsini asıl işin yanında işveren yürütemeyeceği için iş güvenliği uzmanı ve/veya işyeri hekimi görevlendirmesi gerekir.

İşveren, işyerinde alınan iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerinin uygulanıp uygulanmadığını izlemek, denetlemek ve eğer uygunsuzluklar tespit edilirse, bunların giderilmesini sağlamakla sorumludur.

Çalışanların, hayati tehlike içeren veya özel risk taşıyan alanlara girmesini engellemek için gerekli tedbirleri almalıdır.

İşveren, çalışanların hatalarından kaynaklanan durumlarda bile sorumluluğunu korur.

İşveren, iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerinin maliyetini (örneğin, koruyucu ekipmanlar, eğitimler, risk değerlendirmesi) çalışanlara yansıtamaz. Bu maliyetler, tamamen işveren tarafından karşılanmalıdır.

İşveren çalışanların sağlık ve güvenliğini korumak için kapsamlı ve proaktif bir yaklaşım benimsemesi gerekir. Riskleri önlemek, gerekli tedbirleri almak, çalışanları eğitmek ve sürekli iyileştirme yapmakla yükümlüdür.

Leave a Comment

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir