İş Sağlığı

Beyaz Yakalarda Bel Ağrısı için Öneriler

İş ve sosyal hayatın en önemli sağlık sorunlarından biri olan bel ağrısı, masa başı iş yapan beyaz yakalı çalışanların en sık problemi. Günün büyük bir bölümünü masa başında geçirmek zorunda kalan beyaz yaka çalışanları, en çok da kısıtlı hareket kabiliyetlerinden dolayı bu rahatsızlıkla sık karşılaşmak durumunda kalıyorlar.

Amerika Birleşik Devletleri’nde son on senede, bel ağrısı görülme sıklığı % 125, bel ağrısına bağlı işgücü kaybı ise % 140 artmıştır. Almanya bel ağrılarını bir meslek hastalığı olarak kabul etmiştir. İsveç’te erken emeklilik nedenlerinden dörtte biri bel ağrısına bağlıdır. ABD’de bel ağrılı hastaların ülkeye yıllık maliyetinin 16 milyar ABD dolar olduğu belirtilmektedir. Türkiye’de ise bu rakamın 5 Milyar ABD doları olabileceği öngörülmektedir.

Günlük hayatı olumsuz yönde etkileyen, fiziksel ve psikolojik performansı düşüren bel ağrısı, baş ağrısından sonra toplumda en sık rastlanan şikayetler arasında ikinci sırada yer alıyor. Bir halk sağlığı sorunu olarak görülen bel ağrısı, ağırlık kaldıranları, sanayi ve inşaat işçilerini, boya, badana gibi eğilme hareketleri gerektiren meslekleri etkiliyor. Bu meslekler yanında bel ağrısının ortaya çıkmasında hareketsizliğin de önemli bir paya sahiptir.

İş Hayatında Bel Ağrısı

Bel ağrıları günümüzde hareketsiz bir iş hayatına hapsolan beyaz yakalıların da belini büküyor. Hareketsiz bir yaşam bel ağrılarına neden olur ve eğer bel ağrısı önemsenmezse, bel sağlığı yeterince dikkate alınmazsa, bel ağrısının kronik yani sürekli bir hale gelebilir.

Doğru tedavi için vakit kaybetmeyin

Bel ağrısının tek başına bir hastalık olmayabilir. Bel ağrısı, kaburgaların alt sınırı ile kalçanın alt kıvrımları arasında kalan bölgedeki ağrılardır. Aşağı yukarı herkes ömrünün bir anında bel ağrısı çeker. Çoğu bel ağrısı birkaç günlük istirahatle düzelir. Ancak bazen de hayat kalitemizi bozacak şekilde devam eder ya da tekrarlar. Bel ağrısı çekenlerin önemli bir kısmı günlük yaşantılarında zorluk çekerler, iş, sosyal yaşam ve sportif faaliyetlerden uzak kalarak hayatlarını kısıtlı bir şekilde yaşamak zorunda kalabilirler. Üç günden fazla süren bel ağrısı şikayeti olanların daha fazla vakit kaybetmeden konunun uzmanına başvurması gerekir. Çünkü doğru tedavi doğru tanı ile mümkündür.

İlaçsız Bel Ağrısı Tedavisi

Sürekli bel ağrısı çekenler için önerilen ağrı kesici ve kas gevşetici ilaçların yine sürekli kullanımı istenmeyen yan etkilere de neden olabilir. Bunlar arasında en önemlisi mide ağrısıdır. Bel ağrısını düzelteyim derken, mide rahatsızlığına yakalanmak da ayrı bir risk.

Dr. Fatih Hakan ÇAM, bel ağrılarını tamamlayıcı tıp uygulamaları ile tedavi edilebileceğini belirtti. Beldeki ağrının nedeni ortaya konduktan sonra nedene yönelik olarak yapılacak Akupunktur uygulamaları ile uzun süreli ve hatta kalıcı çözümler sunulabileceğini vurgulayan Dr. Fatih, bu tedaviyi gören hastaların ilk seansta oldukça rahatladıklarını belirtti.

Akupunktur dışında medikal kuru kupa, nöral terapi, ozon terapi gibi uygulamaların da ameliyat önerilen bel ağrılarından önce denenebileceği vurguladı.

Bel Ağrısı yaşamamak için, 15 altın kuralı:

1.Sigara içmeyin
2.Kilonuza dikkat edin ve dengeli beslenin.
3.Günlük gerilim ve stresinizi azaltın.
4.Düzenli ve günlük egzersiz yapın.
5.Yürümek ve yüzmek bel için en ideal sporlardır.
6.Yatarken bacaklarınızı gergin tutmayın.
7.Bel ağrınız olduğunda, sırt üstü yatarken dizlerinizin altına bir yastık koyun.
8.Koltuğa düzgün oturun. Kalça ve diz açınız 90 derece olsun.
9.Bel kıvrımınıza uyan yastıkla belinizi takviye edin. Sırtınızı düz tutun ve arkaya yaslanın.
10.Ortopedik yatakları tercih edin.
11.Ağırlık kaldırdığınızda mümkün olduğu kadar belinizden yukarıda ve vücudunuza yakın tutun.
12. Asla ağır cisimler kaldırmayın.
13.Yerden bir şey alırken eğilmeyin, dizlerinizi büküp çömelin. Belinizle değil bacaklarınızla yükü kaldırın. Dönmeniz gerekiyorsa belinizle değil, vücudunuzla dönün. Cismi alırken sırtınızı ve belinizi düz tutun.
14.Taşıyacağınız yükleri eşit olarak her iki elinize bölün.
15.Pozisyon değiştirin. 45 dakika çalışır ya da hareketsiz durursanız, 10-15 dakika farklı bir iş yapın ya da yatarak istirahat edin.

Fatih Hakan ÇAM

2004 yılında GATA Tıp Fakültesi’nden mezun oldum. TSK bünyesinde çeşitli görevlerde bulunduktan sonra MSB adına İş Sağlığı ve Güvenliği Müfettişi olarak görev yaptım. Görevim esnasında askeri işyerlerinde (havalimanları, tersaneler, askeri fabrikalar...) hem genel iş sağlığına yönelik hem de özel meslek hastalıkları ve iş kazalarına yönelik denetimler yaparak Bakanlık'a ve SGK'ya raporlamalar yaptım. Bu alandaki çalışmalarımın getirdiği bilgi birikimini sahada kullanmak üzere işyeri hekimliği yapmaya başladım. Şu anda kurumlara iş sağlığı ve güvenliği danışmanlık ve eğitim hizmeti vermekteyim. Bilirkişilik yapmaktayım.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu