Anne bebeğine sağlıklı bir dünya sunabilmek için her zaman genel ve kişisel hijyenlerine özen göstermelilerdir. Bebeğin bağışıklık sisteminin yetersiz olduğunu akıllarından çıkarmamalılar. Dolayısıyla emzirmeye başlamadan önce ellerini mutlaka yıkamalıdırlar. Eller evde ve çevrede bulunan her türlü mikrobu taşır.
Memeler, özellikle meme uçları emzirmeden sonra temizlenmelidir. Temizlemek için pamuk veya gazlı bez kullanılabilir. Bir bardak kaynamış soğumuş suya bir çay kaşığı karbonat ilave edilerek iyice karıştırılır. Hazırlanan dezenfektan pamuk veya gazlı bez üzerine dökülerek meme temizlenmeye başlanır. Temizliğe meme ucundan başlamak daha uygun olur. Pamuk veya gazlı bezi suya batırmamak gerekir. Dezenfektanı bez ya da pamuk üzerine dökmek suyun sterilliğini koruyacaktır. Meme tamamen temizlendikten sonra kurutulur. Nemli veya ıslak kalması çatlak oluşumuna zemin hazırlar. Bu da mikropların üremesi için fırsat yaratır. Temizlenen ve kuruyan memeye koruyucu (Vitamin E içeren) kremler sürülmeli. Bu kremler arasından bebeğinize emzirme esnasında zarar vermeyecek olanları, doktorunuzdan sorunuz. İlla koruyucu olarak krem kullanmanıza gerek yoktur. Sütünüzden biraz göğüs ucu ve etrafına sürebilirsiniz. Meme uçlarının elbiselerinize sürtünerek tahriş olmasını engellemek ve memenin deformasyonunu da önlemek için mutlaka sutyen giyilmelidir. Sutyen giymeden önce meme uçlarına gazlı bez ya da göğüs pedi koymanız, hassas olan meme uçlarının daha rahat olmasını sağlayacaktır.
Eğer emzirmeden sonra memede hala süt kalmışsa süt sağılmalıdır. Memede uzun süre süt kalması mikroplar için üreme ortamı yaratabilir. Meme sağılmadığı takdirde yumrular oluşacak ve mastit gelişecektir.
Meme ucunda oluşan çatlaklar da mikroplar için giriş kapısıdır.
Gebelikte ve emzirme döneminde de memede kitleler ve hatta kanser oluşabilir. Bu nedenle gebelikte ve emzirme döneminde memede yumrular fark edildiğinde basit bir süt birikmesi olarak algılanıp ihmal edilmemelidir. Memeyi sağdıktan sonra geçmeyen yumrular enfeksiyon nedeni olabileceği gibi memede bir tümörün belirtisi de olabilir. Mutlaka doktora başvurulmalıdır.
Dr. Fatih Hakan ÇAM
Yorum yazabilmek için oturum açmanız gerekir.