Hacamat

Bu Yılın (2024) Son Altın Hacamat Günü 19 Kasım Salı

Tamamlayıcı Tıp

Altın hacamat günü nedir? Bu sene hangi güne denk gelmektedir? Hacamat yaptırmanın medikal yönden belirli bir günü bulunmamakla beraber genelde pazartesi, salı ve perşembe günleri yaptırılması tavsiye edilmektedir. Eğer dini yönden bir beklenti bulunan kişiler genelde bu günleri tercih ederken, yine Peygamber Efendimizin hadisinde rivayetle Hicri ayın 17’sine denk gelen Salı günleri daha makbul görülmüştür.

Ben şahsen, tıbbi açıdan hacamatın bu günlerde yapılıyor olmasının daha etkili olduğu konusunda bir çalışma okumadım. Ancak inanca hürmetle bu günlerde hacamat yaptırmak isteyenlere de anlayışla yaklaşmak gerektiği kanaatindeyim.

Halk tarafından altın hacamat günü olarak tanımlanan günlerde, hacamata diğer günlerden çok daha fazla ilgi uyanmaktadır. Hacamatın faydasının, bu günlerde artacağını düşünenlerin özellikle takip ettiği tarih bu sene 3ncü kez 19 Kasım’a denk geldi.

19 Kasım Salı Altın Hacamat Günü

Hicri olarak ayın 17sinin Salı gününe denk geldiği nadir zamanlardan biri 2024 yılında son olarak 19 Kasım’a denk gelmektedir. Diğer taraftan bugünün 19 Kasım’a denk gelmesinin önemli olduğunu düşünüyorum.

Hacamat Ne İşe Yarayacak?

Hacamat, çok eski yıllardan bu yana uygulanmaya devam eden bir tedavi yöntemidir. Modern tıp tarafından da desteklenen hacamat tedavisi, günümüzde uzman kişiler tarafından yapılan ve olumlu sonuçlar alınana bir tedavidir.

Bir çeşit akupunktur yöntemi olan hacamatta, deride küçük kesikler oluşturularak vakumlama yardımıyla kılcal damarlarda biriken toksinlerin vücuttan atılması amaçlanır. Bu tedavi ile vücudun atamadığı ağır metaller, toksinler, kullanılan ilaç ve gıdaların vücutta bıraktığı kötü etkilerden arınmaya yardımcı olur.

Vücudu temizleyerek direnç sağlayan hacamat uygulaması ağrısız, acısız, istirahatsız yapılır. Hasta herhangi bir yatak istirahatı, iş kaybı yaşamaz, gündelik hayatını etkilemez.

Hacamata gelmeden önce nelere dikkat etmelisiniz? Bu yazımda okuyabilirsiniz? Hacamatın dini yönden önemi üzerine bu yazıma da göz atabilirsiniz.

30-45 dakika süren hacamat seansı, en çok sırt bölgesine yapılır. İhtiyaç halinde ise vücudun farklı bölgelerine de uygulanabilir. Hacamat nasıl uygulanır?

Randevunuzu hemen şimdi oluşturabilirsiniz:

    Randevunuzun onayı için sizi arayacağız.

    Hacamatın Zamanı

    Hz. Peygamber’in (sallallahü aleyhi ve sellem) kamerî ayların on yedi, on dokuz ve yirmi birinde hacamat yaptırıp, hacamat için bu zamanları ümmetine tavsiye ettiğini ve bu zamanın kan hücumundan dolayı meydana gelen birçok hastalıktan şifa olduğunubildiren rivayetler bulunmaktadır. (bk. Tirmizi, Tıb, 12; Ebû Dâvud, Tıb, 5) İbni Sina, el-Kanun fi’t-Tıb isimli meşhur eserinde bu hadîsle ilgili olarak şu açıklamaya yer verir: Kamerî ayların başında kan aldırmak tavsiye edilmez. Çünkü vücuttaki kan, kamerî ayların ilk günlerinde daha azdır. Ayın on beşinden sonra yani dolunay günlerinde ise ayın çekim gücünün artması sebebiyle vücuttaki sıvı maddeler hem çoğalır hem de hareketlenir. Bu sebeple bu günlerde alınan kan da kişiye zarar vermez. (İbni Sina, Kanun I, s. 212)

    Günümüzde yapılan bazı araştırmalar da ayın insan vücudu üzerinde değişik etkiler meydana getirdiğini, dolunay günlerinde vücuttaki hormon ve sıvı dengesinde değişmeler görüldüğünü, kadınlardaki doğum ve âdet görme kanamalarının daha şiddetli olduğunu ortaya koymuştur. (Gerçeğe Doğru Dergisi, “Dolunay ve Oruç” c. II, sayı: 20, sayfa 28-30)

    Ayın ilk yarısından sonra (dolunay hâlinde) hararetle rutubetin artmasından dolayı, damarlardaki kan çoğalmakta ve kan dolaşım hızında da bir artma meydana gelmektedir. Yapılan araştırmalara göre bu dönemde ayın 11-21. günlerinde işlenen suçlar ve cinayetlerde de belirgin artışlar olduğu tespit edilmiştir. Bu günlerde ayın cazibesi vücuttaki kanın hareketlenmesine ve vücudun dinç olmasına tesir ettiğinden dolayı kişiyi suç işlemeye müsait bir hâle getirdiği gibi, sinir sistemine de tesir etmektedir. (Bilim ve Teknik Dergisi, sayı: 298, Eylül 1992)

    İbn Kayyim el-Cevziyye, hadîslerde mevcut tavsiye ve bilgilerin, dönemindeki tıp âlimlerinin tespitleriyle uyum içinde bulunduğunu, meselâ bu âlimlerin kanaatine göre ayın hareketine bağlı olarak bu zamanlarda kan basıncının arttığını, ay ortası ile onu takip eden haftanın hacamat için en uygun zaman olduğunu, âcil durumlar hariç bu zaman dilimi içinde hacamat olmanın daha faydalı olacağını söylemektedir. (İbn Kayyim el-Cevziyye, et-Tıbbû’n-nebevî, s. 66) Hacamat için belli zaman dilimleri tavsiye eden hadislerin yeni ilmî araştırmalar ışığında tekrar değerlendirilmesinin faydalı olacağı kanaatindeyiz. Altın hacamat günü.

    Hacamatı kamerî takvime göre on yedi, on dokuz ve yirmi birinci günler yapılmasını tavsiye eden hadislerin yanında, bir de hacamatın belli günlere tahsis edilmesiyle ilgili bazı rivayetler de bulunmaktadır. İbn Ömer’den rivayet edilen bir hadise göre Resulullah (sallallahü aleyhi ve sellem) hacamat için pazartesi, salı ve perşembe günlerini tavsiye etmekte (bk. İbn Mâce, Tıb, 22) başka bir rivayette ise Peygamberimiz’in “Salı günü kan günüdür. O günde bir saat vardır, kan durmaz” (Ebû Dâvûd, Tıb 5) buyurarak salı günü hacamat yapmayı men ettiği bildirilmektedir. Bu günde hacamat olmayı yasaklayan bu hadîs senet yönünden tenkid edilmiştir. İbn Hacer ve Aynî gibi âlimler, Buhârî’nin yukarıdaki hadisleri zayıf bulduğu için eserine almadığını belirterek, hacamat için belli bir zaman tayininin söz konusu olmadığını ifade etmişlerdir. (İbn Hacer, Fethu’l-bâri, XXI, s. 266-267; Aynî, Umdetü’l-kârî, XVII, s. 374-375) Zehrâvî de bu konuda vakit tayinine gerek olmadığını söylemektedir. (Zehrâvî, et-Taşrîf li-men ‘aceze ‘ani’t-te’lif , II, s. 541)

    Fatih Hakan Çam

    Tıp Fakültesinden mezun olduktan sonra bir çok kurum ve sektörde çalışmıştır. 15 yılı aşkın süredir AKUPUNKTUR uygulayıcısıdır. Kilo verme, Baş Ağrısı - Migren, Bel ve boyun ağrıları, Sigara, Alkol ve diğer madde bağımlılıklarından kurtarma, Anksiyete, Stres yönetimi, Depresyon tedavileri, Tansiyon, Şeker, tiroit gibi diğer tüm kronik hastalıkların tedavisi konusunda OZON TERAPİ, BİYOREZONANS, HACAMAT, TIBBİ SÜLÜK uygulamaları yapmaktadır.

    İlgili Makaleler

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Başa dön tuşu